Motul Sport News #06

Posted by Angela 2016. 05. 13. 0 Comment(s) Motul versenysport hírek 2016,

MINDÖSSZE 1,27 MP A KÉT TÁMOGATOTT CSAPAT KÖZÖTT, FANTASZTIKUS ELSŐ-MÁSODIK HELY A KÉT MOTULOS CSAPAT SZÁMÁRA!

 

Ugrásszerű javulást ért el a Motul legmagasabb szintet képviselő partnerei között a Tekno Autosport: a Shane Van Gisbergen, Alvaro Parente és Jonathan Webb vezette McLaren 650S GT3 az első rajthely megszerzése után a versenyen is győzelmet aratott a február 7-i Bathurst 12 Hour-on, továbbá pályacsúcs is született az új Mount Panorama pályán, de nevükhöz fűződik a legjobb köridő is! A McLaren és a csapat teljesítményén túl a stratégia és az üzemanyag feltöltés hatékonysága szintén kulcsszerepet játszott a győzelemben… ami azért hosszú ideig nem tűnt biztosnak. Példának okáért a portugál Alvaro Parente is megremegett, amikor az 59-es rajtszámú McLaren a futam kezdetén egyszer csak leállt. Aztán sikerült beindítani, az ellenőrző rendszer visszaállítása megmentette a napot. Később Shane Van Gisbergen-et megbüntették egy áthajtásra, de ez is inkább inspiráció volt számára a végső sprintet megelőzően. 2015 elején a Motul a Bathurst 12 Hour-on még a NISMO győzelmét ünnepelte. A japán gyártmány most is hajszálnyira maradt el az ismételt győzelemtől. A győztes mögött 1,276 mp-cel célbaérő, Rick Kelly, Katsumasa Chiyo és Florian Strauss vezette kocsi a NISMO Athlete Global Team-től a második helyet szerezte meg. A Nissan egyike annak az öt márkának, amely rendszeresen a verseny élmezőnyében van. A Bathurst tulajdonképpen az Intercontinental GT Challenge leánykori neve, az új sorozat magába foglalja a Spa 24 Hour éa a Sepang 12 Hour versenyeket is.

 

 

A MOTUL GLADIÁTORAI AZ ICE SPEEDWAY ÉLÉN

 

A Finn- és Svédországban lebonyolított kvalifikációt követően a Motul - mint kiemelt támogató – segítségével zajló FIM Ice Speedway Gladiators Championship utolsó szakaszába lépett az oroszországi Krasznogorszk pályáján február 6-7-én megrendezett fordulóval. A két legnagyobb sztárt is soraikban tudó csapatok egyaránt élvezhetik a Motul műszaki támogatását. Szombaton a címvédő Dmitry Koltakov az elődöntőben legyőzte a nyolcszoros világbajnok Nikolay Krasnikovot. A sorrend a döntőben aztán megfordult. Kettejük párharca a vasárnapi elődöntőben folytatódott, de a két orosz fiú egyike sem lett sikeres, az ugyanis Dmitry Khomitsevich volt megelőzve Koltakovot és Krasnikovot. Az Ice Speedway versenyen négyen négy ellen harcolnak. A versenyzők az egynapi öt fordulóban, az elődöntőben és a döntőben pontokat gyűjtenek: az első három helyezett 3, 2 és 1 pontot kap minden egyes futamban. Az első estére ennek eredményeként Dmitry Koltakov és Nikolay Krasnikov azonosan állt Egor Myshkovets-szel, de az előbbi egyedül volt a világbajnoki sorozat élén, amikor elhagyták a moszkvai régiót. A különbség azonban minimális a legnagyobb nevek között, akik folytatják küzdelmüket a február 20-21-i futamon a kazahsztáni Almaty-ban. Ugyanakkor a csapat világbajnoki versenyt Oroszország rendezheti ebben az évben Togliatti-ban.

 

 

MOTUL TÁMOGATTA CSAPATOK ÉS A 24 HOURS OF LE MANS

 

Ebben az évben február ötödikén a párizsi Potel et Chabot's Pavillon Gabriel-ben megrendezett hagyományos ACO sajtótájékoztatón hozták nyilvánosságra azon versenyzők névsorát, aki elindulhatnak az ezévi European Le Mans Series, a FIA Endurance World Championship és a 24 Hours of Le Mans versenyeken. A Motul továbbra is műszaki támogatóként lesz jelen csaknem valamennyi kategóriában a győzelemre esélyeseken keresztül. Európai szinten a Motul hat csapatot részesít támogatásában az ELMS csúcskategóriájának számító LMP2-ben. Az Algarve Pro Racing, Eurasia Motorsport és a Murphy Prototypes itt próbálja meg legyőzni a 2015-ben győztes Greaves Motorsport-ot és a másodk helyezett Thiriet by TDS Racing-et. Ugyanebben a kategóriában az IDEC Sport Racing idén először indul. Az LMP3-ban ezzel egyidejűleg a 44 induló kocsiból 20 abban egyforma, hogy Nissan motorral működnek. A Motul itt a Graff, a MurphyP3-3dimensional. com, az M.Racing-YMR és a Duqueine Engineering csapatokra támaszkodhat. Az LM GTE kategóriában a TDS Racing viseli a fehér-piros logót. A nagyszerű FIA WEC kalandban három motulos csapat indul: az LMP2-ben az SMP Racing és az RGR Sport by Morand, a LMGTE Am-ban pedig a Larbre Compétition. A 24 Hours of Le Mans során hozzájuk csatlakozik az Eurasia Motorsport, a Greaves Motorsport, a Thiriet by TDS Racing és a Murphy Prototypes az LMP2-ben, a Clearwater Racing és a TDS Racing pedig az LMGTE Am-ban. Az Algarve Pro Racing, valamint a Greaves Motorsport második autója a Le Mans-i nagyszabású veteránautó verseny tartalékai között vannak. Más együttműködések tovább erősíthetik a már most sem gyenge képviseletet.

 

 

AUTÓK ÉS ÉPÍTÉSZET A RÉTROMOBIL MOTUL STANDJÁN

 

A Paris Expo Porte de Versailles kiállítási terület február 3. és 7. között nyitva tartó Rétromobile Show-ja ismét reflektorfénybe helyezte a veterán autók megszállottjait és a gyűjtőket. A Motul élve az alkalommal két emlékezetes kultúrális projekttel jött elő. Mint a Poissy városában, a Villa Savoye-ban megrendezett és március 20-ig nyitva tartó 'cars to live in' kiállítás támogatója, a Motul a témát áthozta itteni, Rétromobile-os standjára. A Poissy kiállítás a Le Corbusier és a kocsik közötti kapcsolatot boncolgatja. A híres építész korábbi ötven évére hírtelen úgy emlékeznek, mint aki az autónak nagy fontosságot tulajdonítva, azt megjelenítette az oszlopokra épített Villa Savoye terveiben is. El lehet oda menni és a bejárattól körbetekintve a földszinten egy háromállásos garázsszerű valamit és a sofőr lakását láthatjuk. Le Corbusier szeretett Viosin autós illusztrációkat elhelyezni az épületen … így aztán egy 1924-es gyártású Viosin C7-es a Mulhouse városában található Cité de l’Automobile múzeumból most dekorációként átkerült a Motul standjára. A standon emellett meg lehet még csodálni egy 1931-ben gyártott Harris Léon Laisne Type R saloon- t, ami egyébként a 2016-os National Automobile Prize of the Motul - Fondation du patrimoine Grand Prix győztese is volt. A 20.000 eurós díjat ennek a típusnak még egyetlen fennmaradt darabjának a helyreállításával nyerték el. A díjat február másodikán, a sajtónapon adta át a Fondation du patrimoine and Hervé Amelot-nak és egyúttal a Motul Management Board-nak az elnöke, François- Xavier Bieuville.

 

 

ALEXEI KOLESNIKOV A NISSAN X-TOUR-ON, MINT A SAJÁT LIGÁJÁBAN

 

Moszkva és Szentpétervár után Nyizsnij Novgorodban is csaknem a csúcsokra jutott a Motul támogatta Nissan X-Tour az extrém sportok között február 6-7-én. Dzerzhinsk és Bogorodsk lakosságával kalkulálva, plusz az üdülőövezet Khabarskoye lakósságát figyelembe véve mintegy másfél millió nézőre lehetett számítani a környékről. A szünidejüket itt tölteni szándékozó téli sport kedvelők messzi földről ide érkezők tömegeivel nem is kalkuláltak. A panoráma lélegzetelállító, a lelátókkal övezet versenypálya pedig lehetővé tette a show valóságos élvezetét. Annak pedig külön is örülni lehetett, hogy most sem a rendkívüli hideg, sem pedig az erős szél sem zavarta Alexei Kolesnikov bemutatóit. Figyelembe véve a Tuutari Parkban felmerült problémákat, a Motul támogatta freestylos motokrossz versenyző kicsi szülővárosából, Kolomnai tréningcentrumából érkezve azt tapasztalhatta, hogy a gumiborítású versenypálya ideális tapadást biztosít. A szervezőknek ugyanakkor azért közbe kellett avatkozniuk, mert a pálya nem volt teljesen síma. Ebben a szakágban legalább akkora landolási zónát kell kialakítani, mint amilyen magas az ugródomb. Végül is minden rendben ment és Alexei bemutatta legsikeresebb mutatványait: az indy grabet, a kormányt egy kézzel fogva úszva a levegőben, vagy a hátraszaltót, miközben a sarkait összecsapta a kormány fölött! Kolesnikov csapata időközben egy új Honda CRF450-est tuningolt a számára. Ezt a motort először a jövő héten Samara-ban fogja használni!

 

Leave a Comment