Motul Sport News #07

Posted by Angela 2016. 05. 23. 0 Comment(s) Motul versenysport hírek 2016,

KÉT AUTÓ IS DOBOGÓN, EGY MOTOR ANNAK ALSÓ FOKÁN!

 

Ezen a télen a Motul egyaránt támogatja az Andros Trpophy és a motorosok számára megrendezett AMV Cup-ot, az elektromos autókat gyártó Andros Car-t, továbbá több versenyzőt is, akik igen csak brilliáns teljesítményt nyújtanak a jégen, vagyis jól siklanak Lorainne-ben! A február 13-án St-Dié-des-Vosges-ban megrendezett döntőben izzó küzdelem zajlott a csúcskategóriában. Bár a Motul támogatta Sport Garage és az Ohwell csapatainak versenyzőit legyőzte Jean-Baptiste Dubourg, azért ők is jól mentek. A végül második helyen végző Franck Lagorce tulajdonképpen négyszer is győzött, más szóval ugyanannyiszor, mint ahányszor az új bajnok, Benjamin Rivière tette azt pénteken. A mi versenyzőnk mindezzel együtt bronzérmes lett. Négy győzelmével a Mazda France nem tudta ugyan megvédeni bajnoki címét, de a megszerzett négy győzelem után nem mondható, hogy a japán márka üres kézzel tért haza. Jean-Philippe Dayraut pedig már ki figyelmeztetően ki is jelentette: ‘Szeretnék hetedszer is győzni!’ Az Andros Car szélterelőin a Motul logóval Matthieu Vaxivière a maga természetességével száguldott át az Electric Andros Trophy-n. Az első két összecsapást uralta, majd utána kényelmesen vezetett a futam végén. Végül a dícséreten kívül mivel lehet még illetni a 'balancing-act' művésznevű hatszoros bajnokot, Sylvain Dabert-et az AMV Cup-ban ! A Trabad versenyzője nagyszerűen fejezte be a dobogó harmadik fokának megszerzésével a szezont. Összességében a tizennégy futam közül hatot megnyert, de a többiben is legalább dobogón végzett! A következő Andros Trophy rajtjáig, ami Val Thorens-ben lesz, már tíz hónap sincs hátra!

 

 

 

 

CSUPA ÖRÖM A SÍ ÉS EXTRÉM SPORT KEDVELŐKNEK

 

A Valentin napi hétvége során mi lehet romantikusabb, mind élvezni a napsütötte sípályákat ? Szamara környékének lakói el is árasztották a Nissan X-Tour bemutató területét Krasnaya Glinka-ban. A Motul támogatta téli rendezvény táborozott le itt február 13- 14-én Európa leghosszabb folyójától, a Volgától nem messze található csodálatos Sokoly hegyek között. A varázslatos környezetnek mégis vannak korlátai, de mint általában mindig, a freestyle-os motokrossz sztárt, Alexei Kolesnikovot hatalmas lelkesedéssel és csodálattal fogadta az éljenző tömeg. A nézők pedig egy olyan versenyben is részt vehettek, amelynek során a Sony, mint az orosz bajnokság egyik legújabb támogatójának Action Cam nevű sport fényképezőgépét lehetett megnyerni. Alexei pedig autógram osztó órát is biztosított rajongói számára. A pályát ezúttal nem hóból építették, hanem egy négy méter magas fémszerkezetből. Alexei így a Nissan X-Tour indulásától számítva a legmagasabb ugratóval nézett szembe, a talajfogás területe pedig szintén két méterrel volt magasabb. ‘Az új Honda CRF450-es motorom minden félelmem elfeledtette velem. Hihetetlenül könnyű és egyszerre gyors! Szinte egyből összeolvadtam vele. De nem feledkeztem meg arról sem, hogy a gyári olajat Motulra cseréljem. Emellett sikerrel használtam az E.Z.Lube kenőanyagot is, ami megakadályozta a lánc oxidációját.’ A következő állomás két hét múlva Novoszibirszkben lesz.

 

 

 

 

WARNIA SZÉLLEL ÉS AZ ÁR-APÁLLYAL SZEMBEN

 

Az Enduro des Sables-t 1975-ben hívták életre Thierry Sabine kezdeményezésére Pas de Calais- ban, Le Touque tengerparti dűnéin. Aztán az Enduro du Touquet-t átnevezték Enduropale-ra. Az esemény hatalmassá nőtt a mintegy 300.000 kilátogató érdeklődővel és a vasárnapi rajtvonalon felsorakozó több, mint ezer motorral. 1997 óta a quaduro- t szombatonként rendezik. Jérémie Warnia ezt a veterán versenyt most január 30-án nyerte meg ötödik alkalommal, ráadásul ugyanazon a hétvégén megszerezte az FFM Sables French bajnoki címét is! Jérémy és csapata, a JW62 már szokás szerint tökéletesen kihasználják a Motul termékek adottságait. Ő Le Touquet-ben a rajtot követően óvatos volt. Aztán a harmadik körben élre állt és onnantól folyamatosan növelte előnyét: az 1 óra 30 perces leállás előtti üzemanyag vételezésnél már másfél perc előnye volt. Az 1-es rajtszámú Yamaha aztán küzdelemre kényszerült, a záró szakaszon a szélvihar keltette hullámok a vártnál korábban érkeztek. Közülük egy megütötte a légszűrőt, innen a motor néha akadozva működött, de az egyaránt francia, spanyol és Európa bajnok sikerrel elérte a célvonalat. Ezzel megszerezte a győzelmet és a bajnoki címet is! ‘Igazán jól éreztem magam és a csapatom is nagyon jó volt. Megpróbáltam nyugalmat eröltetni magamra mert ilyen időjárási körülmények között könnyű hibát véteni.’

 

 

DOBOGÓN A KEZDŐK

 

A Suzuki csapatának versenyzői előbb Anglia nyugati részén, majd Dél-Kelet Franciaországban voltak a 2016-os MotoGP szezon előkészítésén. Természetesen a Motul, mint mindig, ezúttal is mögöttük állt. Stefan Everts irányításával először léptek nyilvánosság elé a február 7-én megrendezett Hawkstone International Motocross során, ahol a gyári versenyzők elég egyenletes teljesítményt nyújtottak. Felvezetésként a világbajnokság mezőnyébe visszatérő Kiwi Ben Townley az MX1 összetett versenyében harmadik lett azzal, hogy a második futamban a második helyen ért célba. Csapattársa, a belga Kevin Strijbos a Super Final-t, ami az MX1 és MX2 legjobbjait hozta össze, a harmadik helyen fejezte be. Egy héttel később már minden dobogón a Suzuki csapatának színei virítottak. Kevin Strijbos mindkét MX1-es futamban harmadik volt, csakúgy, mint a Superfinal- ben. ‘Nagyszerű dolgokat csinált, különösen az edzések során ért el kitűnő időket, de tovább kell dolgoznia, hogy ezt a versenyek során is hozza’ vélekedett Stefan Everts, aki a balesetet szenvedett Ben Townley-t nem nagyon dícsérte. Az ő térdét egy versenyzőtársával történt kemény ütközés vitte el. ‘Egy ilyen manővernek semmi értelme. A szezon még szinte el sem kezdődött és máris vannak sérült versenyzők! Remélhetőleg BT hamar felgyógyul.’ Az MX2-ben a svájci Jeremy Seewer továbbra is jelzi ambícióit 2. helyével, mindössze két héttel a világbajnoki függöny felgördülése előtt.

 

 

EGY BAJNOK, KÉT KORONÁS FEJ!

 

A 21015/2016-os Toyota Racing Series-ben utoljára lobogtatták meg a kockás zászlót Manfeild Autocourse-ban. Ebben az egymárkás, együléses gépes, Motul támogatta bajnokságban Lando Norris győzött. A britpilóta az MSA F4 bajnoka volt tavaly hazájában, de megnyerte az előző év gokart világbajnokságát is. Az élmezőnyből azonban egy másik versenyző is gyűjtötte a bajnoki címeket: Ferdinand Habsburg – Ausztria császári hercege és trónörököse, Magyarország és Csehország koronahercege – első két motorsport győzelmét aratta az Új-Zéland-i sorozatban. Úgy ám ! Hampton Downs-ban, az ötfordulós sorozat harmadik összecsapása után Pedro Piquet a bajnokságban megszerzett 2. helyét ízlelgette. Az egykori háromszoros F1-es világbajnok Nelson Piquet fia számára a manfeild-I első futamból történt kiesés sajnos egyúttal a döntő dobogójáról való lecsúszását eredményezte. Ő végül ötödik lett Lando Norris, továbbá a Force India Academy szépreményű indiai versenyzője, Jehan Daruvala, valamint a legjobb Új-Zéland-i versenyző, Brendon Leitch és Ferdinand Habsburg mögött. Új-Zéland büszke lehet arra, hogy a World Formula 1 sorozat eseményein kívül a FIA által ritkán ‘Grand Prix’ viadalként elismert versenyek közül egyet rendezhet. A Toyota Racing Series tizenötödik és utolsó fordulójának nyertese, azaz az új bajnok, Lando Norris nevével bővült Új Zéland Grand Prix győzteseinek névsora Keke Rosberg, Jacki Stewart, Graham Hill, Bruce McLaren, John Surtees, vagy Stirling Moss nyomában…

 

Leave a Comment